Allround online marketeer

Een blog over een blog schrijven

april 4, 2024

Belangrijke stappen voor het schrijven van een succesvolle blog

Het creëren van een boeiende blog die lezers aantrekt en betrokken houdt, vereist meer dan alleen het neerzetten van interessante inhoud. Het begint allemaal met de juiste aanpak, en hier zijn enkele belangrijke stappen die je moet volgen:

 1. Kies een pakkende titel met zorgvuldigheid

Een goede titel is als de eerste indruk – het moet direct de aandacht trekken en de essentie van je blog vangen. Maar het gaat niet alleen om creativiteit; het is ook belangrijk om SEO in gedachten te houden. Gebruik tools zoals zoekmachines of Answerthepublic om een titel te vinden die niet alleen intrigerend is, maar ook zoekmachinevriendelijk. En onthoud, als je later besluit de titel te wijzigen, vergeet dan niet dat dit ook de URL beïnvloedt, wat van invloed kan zijn op je vindbaarheid.

2. Gebruik relevante tags en categorieën

Het toewijzen van je blog aan passende categorieën en het toevoegen van relevante tags helpt lezers om je inhoud gemakkelijker te vinden. Zorg ervoor dat de tags de kernwoorden van je blog weerspiegelen, maar gebruik ze alleen als ze echt relevant zijn. Overdrijf niet, want te veel tags kunnen verwarrend zijn voor je publiek.

3. Kies afbeeldingen zorgvuldig

Afbeeldingen zijn de visuele lokmiddelen van je blog. Ze moeten niet alleen relevant zijn voor je inhoud, maar ook aansluiten bij het thema van je website. Neem de tijd om afbeeldingen te kiezen die de aandacht trekken en de boodschap van je blog versterken. Onthoud, een aantrekkelijke afbeelding kan het verschil maken tussen een lezer die blijft hangen en een die wegklikt.

4. Voorkom overmatig gebruik van zoekwoorden

Hoewel zoekwoorden belangrijk zijn voor SEO, moet je voorzichtig zijn om ze niet te vaak te herhalen. Overmatig gebruik van zoekwoorden kan de leesbaarheid van je tekst schaden en kan zelfs leiden tot strafmaatregelen van zoekmachines. Gebruik zoekwoorden op een natuurlijke en organische manier in je tekst om een betere gebruikerservaring te bieden.

5. Schrijf voor je lezers, niet alleen voor zoekmachines

Het is verleidelijk om je helemaal te richten op SEO, maar vergeet niet dat je uiteindelijk schrijft voor mensen, niet voor zoekmachines. Richt je op het verstrekken van waardevolle informatie aan je lezers en het oplossen van hun problemen. Dit zal niet alleen de betrokkenheid vergroten, maar ook je geloofwaardigheid versterken.

6. Controleer op taal- en spellingsfouten

Niets doodt de geloofwaardigheid van een blog sneller dan taal- en spellingsfouten. Neem de tijd om je blog grondig te controleren op fouten voordat je deze publiceert. Gebruik tools zoals ChatGPT of schrijf je blog eerst in Google Documenten of Word om te helpen bij het identificeren en corrigeren van fouten.

7. Structureer je blog effectief

Een goed gestructureerde blog is gemakkelijker te lezen en trekt de aandacht van de lezer. Begin met een inleiding die het probleem beschrijft en de oplossing biedt. Gebruik opsommingstekens om informatie te markeren en sluit af met een conclusie en een krachtige call-to-action om lezers aan te moedigen tot actie over te gaan.

En de laatste stap

8. Maak een pakkende samenvatting

Een beknopte samenvatting van je blog is als een voorproefje dat lezers uitnodigt om verder te lezen. Houd het kort en krachtig, en overweeg om een lengte van maximaal 120 tekens te hanteren voor maximale impact. Een goede samenvatting kan ervoor zorgen dat je blog meer wordt gedeeld op sociale media en andere platforms.

Door deze stappen te volgen, kun je een blog creëren die niet alleen goed wordt gevonden door zoekmachines, maar ook gewaardeerd wordt door je lezers. Veel succes met schrijven!

Heb je hulp nodig met het schrijven van jouw blog? Neem contact met me op of schaf het “Blog Boost Pakket“aan, ik help je graag verder!

 

Andere blogs

Hoe zorg je dat jouw boodschap gelezen wordt

Je bent startende ondernemer, je hebt vertrouwen in je product. Je weet wat je verkoopt en bent alleen nog op zoek naar klanten. Social media kanalen opgezet, website met blog staat online. Er is zelfs een leuk magazine waar je een advertentie kan plaatsen. Je hebt zo...

Zie jij je klanten?

Het helpt bij diefstal derving in je winkel! Al jaren terug nam ik deel aan een diefstalpreventie training en daar drong het tot me door. Je kan beter investeren in klantvriendelijk zijn dan aan diefstalpreventie. De klanten die stelen zijn in de meeste gevallen...

Negatief zijn loont!

Maar zullen we daar verandering in brengen?  Al van jongs af aan leren we onze kinderen om positieve reacties te uiten. Op de school van mijn dochter worden PBS kaartjes (positive behavior system) uitgedeeld en de kinderen geven regelmatig complimenten aan elkaar, wat...

Beginnen op social media

Stel je hebt je eigen small business, je eigen bedrijf en je verkoopt al eens wat producten. Maar het is tijd om een stapje verder te gaan. Hoe bereik je nieuwe klanten? Veel gehoord is social media. Begin maar op Pinterest, Instagram of op Facebook, start met leuke...