Allround online marketeer

Zie jij je klanten?

februari 19, 2023

Het helpt bij diefstal derving in je winkel!

Al jaren terug nam ik deel aan een diefstalpreventie training en daar drong het tot me door. Je kan beter investeren in klantvriendelijk zijn dan aan diefstalpreventie. De klanten die stelen zijn in de meeste gevallen gelegenheidsdieven. Ze denken dat niemand ze ziet en zien hun kans schoon. Leer je medewerkers dat ze niet alleen klanten groeten, maar ook dat ze hun klanten zien.

Je hebt het vast ook wel eens zelf mee gemaakt. Je komt in een winkel en er staat een groepje medewerkers te overleggen. Er wordt druk overlegd en er kan amper een lachje vanaf naar de klant (Ik stel me voor dat ze denken ’Zie je niet dat we hier aan het werk zijn?’).

Die klant is ook je werk! Zonder klanten geen inkomsten, geen goede reclame, geen groeiend bedrijf.

Laatst liep ik een gezondheidswinkel binnen, de medewerkster keek om, zag me binnen lopen en wachtte tot ik binnen haar bereik was. Daar groette ze me; ‘Goedemorgen, als u ergens hulp bij nodig heeft, dan ben ik er voor u’. Ik voelde me gezien, maar absoluut niet opdringerig zoals een ‘Kan ik u helpen?’ Wel eens klinkt. Grappig was dat deze mevrouw binnen 5 tellen werd overgenomen door een collega en die precies hetzelfde deed. Training geslaagd en succesvol, wat mij betreft.

Als ondernemer doe je er goed aan je medewerkers ook hierin te ondersteunen. Zet niet een 16-jarig kind op de werkvloer zonder deze geleerd te hebben hoe je klanten benaderd. En dat kun je ze echt leren. 🙂

Toen ik op mijn 15e in de V&D werkte was ik er elke dag de laatste 2 uurtjes, rustige uurtjes waren dat. Er was vaak 1 vaste medewerker en een paar hulpen die de winkelvloer weer netjes maakten. Maar in deze 2 uurtjes gebeurde ook de gekste dingen. Eén keer was ik alleen op de afdeling, toevallig was er geen beveiliging dat moment. Ik was de herenkleding aan het opvouwen en netjes maken. Tot er op een paar meter afstand 2 mannen met een grote televisiedoos aan kwamen lopen, ik begroette de mannen.

Ze pakten een volledige set leren jassen van een rek (Deze zaten per 6 met een kabel aan elkaar vast gemaakt, om diefstal tegen te gaan). De jassen gingen in de doos, ik wist niet wat ik zag. Maar ik wist ook niet wat ik moest doen. Ik kreeg nog een paar bedreigingen naar mijn hoofd geslingerd en er werd me verzekerd dat ik ’s avonds door de mannen werd opgewacht als ik mijn mond open deed.
Toen even later de medewerker en beveiliging weer terug kwamen deed ik het hele verhaal, er werd redelijk nonchalant gereageerd. ’S avonds werd ik voor de zekerheid wel naar huis begeleid. Maar de mannen hebben we nooit meer gezien.

Wanneer me uitgelegd was wat ik had kunnen doen bij een mogelijke diefstal, had ik kunnen handelen. Niet direct natuurlijk, want als 15-jarige moet je niet heldhaftig willen doen. Maar ik had een telefoon bij me kunnen hebben en een noodoproep eruit kunnen doen. Dan was de beveiliging gealarmeerd en hadden zij het verder op kunnen lossen.
En daar komt natuurlijk bij dat ik nooit alleen op die werkvloer had mogen staan. De mannen voelde zich ongezien of ze zagen mij in elk geval niet als bedreiging op hun missie.

Hoe vaak hoor ik wel niet collega’s zeggen over pubers, ‘het zit er niet in’. Maar sorry hoor, wat een onzin.. Ook voor je andere personeel geldt wanneer je ze betrekt bij hun taak, uitlegt hoe het werkt in een winkel zul je zien dat je hier meer uit gaat halen. Laat ze ook het overwinningsgevoel ervaren, het gevoel wat je hebt als een verkoop gaat zoals je het wilt. Maak er een spelletje van met elkaar, hoeveel klanten kun jij vandaag benaderen en helpen vanuit jezelf?

We zijn al snel gewend hier dan een beloning tegenover te zetten. Een lekkere lunch voor degene met de meeste verkopen of een teamuitje bij een behaalde target. Maar is het niet ook een beloning dat je als bedrijf meer omzet behaald? Het bedrijf groeit? Je veel leert in het bedrijf? Een vast contract verdiend en in een leuk bedrijf mag blijven werken? Maak het leuk met elkaar!
En vooral, zie die klant, maar dan ook echt. Ook als je met elkaar werkoverleg op de vloer hebt tijdens het wisselen van de dienst. Je kan hier ook juist weer leuk op inspringen ‘We hebben even een overleg, maar zien u en als u vragen heeft weet u waar we staan’. Dat werk is er morgen ook nog wel 😉

Andere blogs

Een website, zelfs geschikt voor digibeten

Het Grote Website-Struikelpunt: Een Oproep voor Simpelheid in de Online Jungle Ken je dat gevoel dat een website hebben of beheren je eerder in verwarring brengen dan helpen? Je bent niet alleen. Als je niet erg bekend bent met websites, maar er wel een nodig hebt...

Een blog over een blog schrijven

Belangrijke stappen voor het schrijven van een succesvolle blog Het creëren van een boeiende blog die lezers aantrekt en betrokken houdt, vereist meer dan alleen het neerzetten van interessante inhoud. Het begint allemaal met de juiste aanpak, en hier zijn enkele...

Hoe zorg je dat jouw boodschap gelezen wordt

Je bent startende ondernemer, je hebt vertrouwen in je product. Je weet wat je verkoopt en bent alleen nog op zoek naar klanten. Social media kanalen opgezet, website met blog staat online. Er is zelfs een leuk magazine waar je een advertentie kan plaatsen. Je hebt zo...

Negatief zijn loont!

Maar zullen we daar verandering in brengen?  Al van jongs af aan leren we onze kinderen om positieve reacties te uiten. Op de school van mijn dochter worden PBS kaartjes (positive behavior system) uitgedeeld en de kinderen geven regelmatig complimenten aan elkaar, wat...

Beginnen op social media

Stel je hebt je eigen small business, je eigen bedrijf en je verkoopt al eens wat producten. Maar het is tijd om een stapje verder te gaan. Hoe bereik je nieuwe klanten? Veel gehoord is social media. Begin maar op Pinterest, Instagram of op Facebook, start met leuke...